dara og chanyeol dating 2014
online dating i riyadh Søk i Edens hage

Søk  i  alt  innhold  på VL.no

speed dating sketsj Livsviktige småkryp

Vi trenger insektene – mer enn du er klar over.

BILDER

– Vi steller ikke særlig godt med disse små hjelperne våre – insektene, skriver professor Anne Sverdrup-Thygeson i denne artikkelen. Hun påpeker at vi bygger ned natur, fjerner blomsterenger og naturskog og sprer store mengder sprøytemidler. – På toppen av det hele endrer vi klimaet, og det raskt.

ku hye solen og lee min ho dating 2014 – Vi steller ikke særlig godt med disse små hjelperne våre – insektene, skriver professor Anne Sverdrup-Thygeson i denne artikkelen. Hun påpeker at vi bygger ned natur, fjerner blomsterenger og naturskog og sprer store mengder sprøytemidler. – På toppen av det hele endrer vi klimaet, og det raskt.

Vis bildetekst
Liker du sjokolade, bør du elske insekter. Sjokolade-­myggen er nemlig en av få som klarer å bestøve de vakre kakao-­plantene, slik at vi får kakaobønner og sjokolade.

beste dating sites for kjønnssykdommer Liker du sjokolade, bør du elske insekter. Sjokolade-­myggen er nemlig en av få som klarer å bestøve de vakre kakao-­plantene, slik at vi får kakaobønner og sjokolade.

Vis bildetekst

Edens Hage

  • En serie om hage, natur og ­bærekraft.
  • I DAG: Antall insekter går ­dramatisk tilbake i verden. Dette­ er alvorlig fordi naturen, og vi mennesker, er avhengig av at insektene stiller på jobb, ­skriver Anne Sverdrup-­Thygeson.
  • Hun er professor i bevarings­biologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås (NMBU).
  • Artikkelen er en omarbeidet versjon av et foredrag holdt på Aftenpostens klimakonferanse i2017.

autistiske dating byrå uk I høst har vi sett skremmende oppslag om insektenes tilbakegang. I Tyskland er mengden flyvende insekter, målt som biomasse, nå min 19 år gamle datter er dating en 30 år gammel. Også andre studier viser at antall insekter går dramatisk tilbake. Dette er alvorlig fordi naturen, og vi mennesker, er helt avhengig av at insektene stiller på jobb.

dating nettsteder i san diego ca Ikke minst er insektene vesentlige for at vi skal få mat på bordet, av tre grunner: For det første bestøver de matplantene våre. For det andre er de viktige som mat for andre dyr, som vi spiser. For det tredje resirkulerer de næring, så nytt liv kan spire.

new orleans hekte flekker Likevel steller vi ikke særlig godt med disse små hjelperne våre. Vi bygger ned natur, fjerner blomsterenger og naturskog og sprer store mengder sprøytemidler. På toppen av det hele endrer vi klimaet, og det raskt.

cc frieri dating tekster Hva skjer da med insektenes bidrag til vår matproduksjon?

åpne tenkende online dating matchmaking tjenester i johor bahru Mindre sjokolade

gratis veggie dating Er du glad i sjokolade? Da bør du elske insekter. olivia williams dating historie. I regnskogen lever nemlig sjokolademyggen. Den lar blod være blod, og bruker i stedet livet på å krabbe ut og inn av de vakre kakaoblomstene. Disse blomstene er svært komplisert bygget. Sjokolademyggen er en av få som klarer å bestøve dem, slik at vi får kakaobønner og sjokolade.

beste dating app android Mesteparten av verdens kakao produseres i Vest-Afrika. Et endret klima vil gi flere dager med tørke der. Det liker hverken kakaoplanten eller myggen som bestøver den. Det er også dårlige nyheter for tusenvis av småbønder som er avhengig av å dyrke og selge kakao, og det er dårlige nyheter for oss som er glad i å spise sjokolade.

thai dating 100 gratis LES OGSÅ: zombie datingtips

dating nettsiden i hong kong dating lesbiske apps Gir bedre frukt og bær

midtøsten amerikansk datingside Insektene sørger også for at det blir bedre kvalitet på avlingene. ansikt til ansikt matchmaking Insektpollinerte jordbær blir penere, større, rødere og fastere enn jordbær som er vind- eller selvpollinert. Når bærene er fastere, tåler de også transport og lagring bedre.

hva er den beste typen radiometric dating bruke hittil et objekt Det betyr også at de holder lengre i butikken, og det igjen betyr at jordbærbonden får bedre betalt for bærene hun har dyrket. Slik er det også med andre insektpollinerte nyttevekster. Eplene blir søtere, blåbærene større og raps får høyere oljeinnhold.

stor dating introduksjoner Selv om vi får størstedelen av kaloriene våre fra vind- eller selvbestøvede kulturplanter, bidrar insektene til at vi får et mer variert kosthold med viktige vitaminer. Insekter trengs for at vi skal få mat så forskjellig som brokkoli, løk, melon, tomat, blåbær, cashewnøtter og kiwi på matbordet. Men hva skjer når klimaet endres?

katolske dating tips sønn eun seo dating Kaffekræsj i endret klima

34 år gammel kvinne dating en 22 år gammel mann La oss bruke kaffe som eksempel. steinbit online dating wiki. Men i de viktige kaffeproduserende landene i Mellom-Amerika vil klimaendringene kunne rasere kaffe-produksjonen på 30 års sikt.

hekte jente bar Modelleringsstudier viser at områdene som er bra for kaffeproduksjon, vil flytte seg. Det vil også områdene som er bra for biene som bestøver ­kaffe, men de to vil ikke flytte seg på samme måte! Dermed skjer to ting:

chester dating-nettsteder For det første vil områdene som egner seg for kaffedyrking bli kraftig redusert. For det andre vil det bli færre biearter i de nye områdene for kaffedyrking.

hellige rad shaundi dating show Så mens mesteparten av kaffedyrkingsarealet i dag har mellom ni og 25 biearter som bestøver kaffen, vil under halvparten av arealet ha så mange bier i fremtiden. Resultatet kan bli at kaffe-­
produksjonen om 30 år er redusert til bare en tiendedel av det den er i dag.

dating en veterinær daterer samtale Mat for andre dyr

ted banalisere datingside Insektene er også utrolig viktige som mat for andre dyr. I ferskvann spiser fisk mengder av insekter – larver av mygg og knott, døgnfluer og øyenstikkere går ned på høykant. Dermed kan vi takke insektene når vi spiser ørret til middag.

beste oppkobling subreddit Fuglene vet også å verdsette en insektbiff. Åtte av ti norske fugler spiser insekter, enten hele tiden, eller i ny og ne. Listen inkluderer arter vi gjerne jakter på for å spise, som fjellrypa.

som gjorde cameron fra den virkelige verden hekte med Selv om insekter er små, er de ufattelig tallrike. Anslag tilsier at det finnes om lag 13 tonn insekter per menneske på kloden. Da er det nærliggende å tenke at insekter også representerer en rik kilde til næring for mennesker. Og mange mennesker har allerede insekter som en naturlig del av kostholdet sitt. FN anslår at det gjelder minst to milliarder mennesker.

datingtjenester over 50 For insekter er faktisk sunn mat. Grovt sett har insekter et proteininnhold på høyde med biff. Og gresshoppemel kan inneholde dobbelt så mye jern som spinat, og mer kalsium enn melk.

vittig profiler dating nettsteder Med et endret klima blir det stadig mer krevende å skaffe mat til en økende befolkning, og vår kjøttproduksjon legger beslag på altfor mye ferskvann og areal. Å bytte ut noe av dagens husdyrhold med insekt-husdyr, kan derfor bidra til en mer bærekraftig produksjon av protein.

datingside med kjekke gutter Slike «insektfjøs» vil heller ikke medføre noe ekstra trykk på våre ville insekter.

emnetittelen for online dating Når det gjelder å frembringe mat, er insekter uslåelige – ifølge liste over falske dating nettsteder er gresshopper tolv ganger mer effektive enn storfe når det gjelder å omdanne fôr til protein.

dating i 9 år uten ekteskap Og er du ikke klar for insekter til lunsj riktig ennå, så finnes det et logisk steg på veien: Nemlig bruk av insekter i dyre- eller fiskefôr. Tenk om vi i det minste kunne fôre oppdrettslaksen vår med insekter, i stedet for å gi den soya fra Brasil? Det er et tema det forskes på for fullt.

posh datingside uk dating app iphone homofile Små vaktmestere

bor turteller hekte Til sist – insekter sørger for å rydde og resirkulere næring. Største-
delen av alt plantemateriale som vokser og gror, ender på bakken. Plantemateriale som spises, ender også der til slutt, enten som møkk eller i form av døde planteetere.

er scotty mccreery og lauren alaina fortsatt dating 2014 Vaktmesterkompaniet på og nede i bakken består av myriader av småkryp og insekter, alle med viktige jobber i resirkuleringsbransjen.

dating lee jakker Her jobber trinne midd og slanke spretthaler, myldrende maur og bleke billelarver. Og en og annen meitemark. De tygger og graver og lufter og blander.

england dating skikker Og vips, så har blader og møkk blitt til fruktbar jord.

laste ned sangen katy perry hekte LES OGSÅ:raya og louis dating

kristne grenser i dating relasjoner Insektene stiller også opp som små vaktmestere i byene våre. Noen insektforskere som studerte maur på Manhattan i USA, anslo at det bodde 2000 maur per menneske der i byen.

belize oppkobling Og det kan menneskene være glade for! For maurene i byen rydder opp i matsølet vårt. Det viser seg at maurene på Manhattan – hvert eneste år – satte til livs fastfood-rester tilsvarende 60.000 pølser i brød.

interracial dating i rochester ny Konklusjonen er klar: Insekter er avgjørende for at vi skal få mat på bordet. Derfor må vi ta varsler om insektdød på alvor. Vi må ta vare på insektene – gjennom å verne nok natur, og gjennom å forvalte de øvrige arealene mindre intensivt enn i dag. Bare slik vil insektene fortsatt kunne gi oss mat, gjennom å bestøve matplantene våre, være mat for dyr vi kan spise, og resirkulere næring så jordens produksjonsevne opprettholdes.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

– Vi steller ikke særlig godt med disse små hjelperne våre – insektene, skriver professor Anne Sverdrup-Thygeson i denne artikkelen. Hun påpeker at vi bygger ned natur, fjerner blomsterenger og naturskog og sprer store mengder sprøytemidler. – På toppen av det hele endrer vi klimaet, og det raskt.

hvordan finner jeg hvis noen er på en datingside – Vi steller ikke særlig godt med disse små hjelperne våre – insektene, skriver professor Anne Sverdrup-Thygeson i denne artikkelen. Hun påpeker at vi bygger ned natur, fjerner blomsterenger og naturskog og sprer store mengder sprøytemidler. – På toppen av det hele endrer vi klimaet, og det raskt.

Vis bildetekst
Liker du sjokolade, bør du elske insekter. Sjokolade-­myggen er nemlig en av få som klarer å bestøve de vakre kakao-­plantene, slik at vi får kakaobønner og sjokolade.

cs gå matchmaking er dårlig Liker du sjokolade, bør du elske insekter. Sjokolade-­myggen er nemlig en av få som klarer å bestøve de vakre kakao-­plantene, slik at vi får kakaobønner og sjokolade.

Vis bildetekst

er online dating nettsteder virkelig I høst har vi sett skremmende oppslag om insektenes tilbakegang. I Tyskland er mengden flyvende insekter, målt som biomasse, nå dating nettsiden for ektepar. Også andre studier viser at antall insekter går dramatisk tilbake. Dette er alvorlig fordi naturen, og vi mennesker, er helt avhengig av at insektene stiller på jobb.

istanbul dating for utlendinger Ikke minst er insektene vesentlige for at vi skal få mat på bordet, av tre grunner: For det første bestøver de matplantene våre. For det andre er de viktige som mat for andre dyr, som vi spiser. For det tredje resirkulerer de næring, så nytt liv kan spire.

online dating andre meldingen Likevel steller vi ikke særlig godt med disse små hjelperne våre. Vi bygger ned natur, fjerner blomsterenger og naturskog og sprer store mengder sprøytemidler. På toppen av det hele endrer vi klimaet, og det raskt.

australia new zealand datingside Hva skjer da med insektenes bidrag til vår matproduksjon?

min knuse er dating en annen fyr north carolina teenage dating lover Mindre sjokolade

dating app for gift Er du glad i sjokolade? Da bør du elske insekter. land jente dating overskrifter. I regnskogen lever nemlig sjokolademyggen. Den lar blod være blod, og bruker i stedet livet på å krabbe ut og inn av de vakre kakaoblomstene. Disse blomstene er svært komplisert bygget. Sjokolademyggen er en av få som klarer å bestøve dem, slik at vi får kakaobønner og sjokolade.

interracial dating svart og asiatiske Mesteparten av verdens kakao produseres i Vest-Afrika. Et endret klima vil gi flere dager med tørke der. Det liker hverken kakaoplanten eller myggen som bestøver den. Det er også dårlige nyheter for tusenvis av småbønder som er avhengig av å dyrke og selge kakao, og det er dårlige nyheter for oss som er glad i å spise sjokolade.

utenlandske datingside gratis LES OGSÅ: hvor du vet du dating en narcissist

speed dating revolusjon derby dating en militær entreprenør Gir bedre frukt og bær

prostituerte dating nettsteder Insektene sørger også for at det blir bedre kvalitet på avlingene. dating nettsteder new mexico Insektpollinerte jordbær blir penere, større, rødere og fastere enn jordbær som er vind- eller selvpollinert. Når bærene er fastere, tåler de også transport og lagring bedre.

hvordan slutte å være trengende dating Det betyr også at de holder lengre i butikken, og det igjen betyr at jordbærbonden får bedre betalt for bærene hun har dyrket. Slik er det også med andre insektpollinerte nyttevekster. Eplene blir søtere, blåbærene større og raps får høyere oljeinnhold.

hvor nøyaktig er ultralyd dating på 9 uker Selv om vi får størstedelen av kaloriene våre fra vind- eller selvbestøvede kulturplanter, bidrar insektene til at vi får et mer variert kosthold med viktige vitaminer. Insekter trengs for at vi skal få mat så forskjellig som brokkoli, løk, melon, tomat, blåbær, cashewnøtter og kiwi på matbordet. Men hva skjer når klimaet endres?

ting å tekst en fyren etter en oppkobling reise oppkobling app Kaffekræsj i endret klima

gravid singler datingside La oss bruke kaffe som eksempel. kambodsja dating nettsteder. Men i de viktige kaffeproduserende landene i Mellom-Amerika vil klimaendringene kunne rasere kaffe-produksjonen på 30 års sikt.

logoer for dating nettsteder Modelleringsstudier viser at områdene som er bra for kaffeproduksjon, vil flytte seg. Det vil også områdene som er bra for biene som bestøver ­kaffe, men de to vil ikke flytte seg på samme måte! Dermed skjer to ting:

gratis datingside ingen kontingent For det første vil områdene som egner seg for kaffedyrking bli kraftig redusert. For det andre vil det bli færre biearter i de nye områdene for kaffedyrking.

jehovas vitner dating og chat Så mens mesteparten av kaffedyrkingsarealet i dag har mellom ni og 25 biearter som bestøver kaffen, vil under halvparten av arealet ha så mange bier i fremtiden. Resultatet kan bli at kaffe-­
produksjonen om 30 år er redusert til bare en tiendedel av det den er i dag.

rank beste dating nettsteder dating østlige europeiske fyrene Mat for andre dyr

fyren dating blake lively Insektene er også utrolig viktige som mat for andre dyr. I ferskvann spiser fisk mengder av insekter – larver av mygg og knott, døgnfluer og øyenstikkere går ned på høykant. Dermed kan vi takke insektene når vi spiser ørret til middag.

kvinnelige dating yngre mannlige Fuglene vet også å verdsette en insektbiff. Åtte av ti norske fugler spiser insekter, enten hele tiden, eller i ny og ne. Listen inkluderer arter vi gjerne jakter på for å spise, som fjellrypa.

beste dating nettsteder for over 30 Selv om insekter er små, er de ufattelig tallrike. Anslag tilsier at det finnes om lag 13 tonn insekter per menneske på kloden. Da er det nærliggende å tenke at insekter også representerer en rik kilde til næring for mennesker. Og mange mennesker har allerede insekter som en naturlig del av kostholdet sitt. FN anslår at det gjelder minst to milliarder mennesker.

dating mat For insekter er faktisk sunn mat. Grovt sett har insekter et proteininnhold på høyde med biff. Og gresshoppemel kan inneholde dobbelt så mye jern som spinat, og mer kalsium enn melk.

australsk muslimske datingside Med et endret klima blir det stadig mer krevende å skaffe mat til en økende befolkning, og vår kjøttproduksjon legger beslag på altfor mye ferskvann og areal. Å bytte ut noe av dagens husdyrhold med insekt-husdyr, kan derfor bidra til en mer bærekraftig produksjon av protein.

dating enke kvinne Slike «insektfjøs» vil heller ikke medføre noe ekstra trykk på våre ville insekter.

linjer for speed dating Når det gjelder å frembringe mat, er insekter uslåelige – ifølge torsk aw skill basert matchmaking entfernt er gresshopper tolv ganger mer effektive enn storfe når det gjelder å omdanne fôr til protein.

dating en kjendis råd Og er du ikke klar for insekter til lunsj riktig ennå, så finnes det et logisk steg på veien: Nemlig bruk av insekter i dyre- eller fiskefôr. Tenk om vi i det minste kunne fôre oppdrettslaksen vår med insekter, i stedet for å gi den soya fra Brasil? Det er et tema det forskes på for fullt.

tilfeldig dating fr overlegg hekte med gamle skole venn Små vaktmestere

overlevelse guide for dating medisinsk student Til sist – insekter sørger for å rydde og resirkulere næring. Største-
delen av alt plantemateriale som vokser og gror, ender på bakken. Plantemateriale som spises, ender også der til slutt, enten som møkk eller i form av døde planteetere.

uten registrering indiske dating-nettsteder Vaktmesterkompaniet på og nede i bakken består av myriader av småkryp og insekter, alle med viktige jobber i resirkuleringsbransjen.

gratis saker dating nettsiden Her jobber trinne midd og slanke spretthaler, myldrende maur og bleke billelarver. Og en og annen meitemark. De tygger og graver og lufter og blander.

dating råd for nylig skilt kvinne Og vips, så har blader og møkk blitt til fruktbar jord.

gratis tyskland dating nettsteder LES OGSÅ:ulempene med karbondatering

hvem har naya rivera dating Insektene stiller også opp som små vaktmestere i byene våre. Noen insektforskere som studerte maur på Manhattan i USA, anslo at det bodde 2000 maur per menneske der i byen.

hvordan finne en ekte datingside Og det kan menneskene være glade for! For maurene i byen rydder opp i matsølet vårt. Det viser seg at maurene på Manhattan – hvert eneste år – satte til livs fastfood-rester tilsvarende 60.000 pølser i brød.

beste chat dating-programmet for android Konklusjonen er klar: Insekter er avgjørende for at vi skal få mat på bordet. Derfor må vi ta varsler om insektdød på alvor. Vi må ta vare på insektene – gjennom å verne nok natur, og gjennom å forvalte de øvrige arealene mindre intensivt enn i dag. Bare slik vil insektene fortsatt kunne gi oss mat, gjennom å bestøve matplantene våre, være mat for dyr vi kan spise, og resirkulere næring så jordens produksjonsevne opprettholdes.

Edens Hage

  • En serie om hage, natur og ­bærekraft.
  • I DAG: Antall insekter går ­dramatisk tilbake i verden. Dette­ er alvorlig fordi naturen, og vi mennesker, er avhengig av at insektene stiller på jobb, ­skriver Anne Sverdrup-­Thygeson.
  • Hun er professor i bevarings­biologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås (NMBU).
  • Artikkelen er en omarbeidet versjon av et foredrag holdt på Aftenpostens klimakonferanse i2017.
;